پمپ

پمپ های صنعتی و خانگی

هنگام انتخاب و خرید پمپ آب باید اطلاعات کافی درباره نوع پمپ آبی، ظرفیت و فشار کار آن داشته باشید تا پمپ آب متناسب با نیاز خود را انتخاب کنید.
در اینجا بخشی از محصولات دو نوع اصلی پمپ آب از نظر نوع کاربرد خانگی و صنعتی مشاهده می کنید.

پمپ های

لجنکش

پمپ های

دوزینگ

پمپ های

کفکش

پمپ های

سیکولاتور

پمپ های صنعتی و خانگی

هنگام انتخاب و خرید پمپ آب باید اطلاعات کافی درباره نوع پمپ آبی، ظرفیت و فشار کار آن داشته باشید تا پمپ آب متناسب با نیاز خود را انتخاب کنید.

در اینجا بخشی از محصولات دو نوع اصلی پمپ آب از نظر نوع کاربرد خانگی و صنعتی مشاهده می کنید.

پمپ:

طبق اسناد و شواهد تاریخی نمونه های اولیه پمپ ها به منظور جابه جایی آب در مزارع کشاورزی به کار گرفته شدند.امروزه پمپ ها رکن اساسی و اصلی در تولید اکثر مصنوعات و محصولات بوده و پس از الکتروموتورها رتبه دوم کاربرد را از نظر کمی در صنایع دارند.این مبدان معناست که پس از موتورهای الکتریکی پرمصرف ترین ماشین آلات در صنایع را پمپ ها تشکیل می دهند و امروزه کمتر صنایع و کارخانه ای را میتوان یافت که از پمپ در خطوط تولید خود استفاده نکرده باشند.

در طول نیم قرن اخیر بشر شاهد رشد فزاینده انواع صنایع و تولیدات اعم از معدنی و آلی بوده که قابل مقایسه با کل تاریخ مصنوعات بشری نمیباشد و در نتیجه و به اجبار انواع مختلفی از پمپ ها را از نظر ساختمان و نحوه کارکرد و متریال شاهد هستیم.

پمپ وسیله ای است مکانیکی که جهت انتقال انواع سیالات و مایعات از نقطه ای به نقطه دیگر استفاده میشود.پمپ ها در صنایع مختلف کاربرد های مختلفی دارند.پمپ ها جهت انتقال نیازمند یک منبع انرژی میباشند که در گذشته به صورت استفاده از انرژی دست انسانها استفاده مینمودند و امروزه این انرژی از موتورهای الکتریکی ،موتورهای احتراقی و یا نیروی باد استفاده مینمایند.

به عبارتی پمپ با دریافت انرژی از یک منبع خارجی و انتقال آن به سیالات باعث افزایش فشار سیال شده و باعث جابه جایی آن در یک مدار باز و یا بسته و همینطور انتقال از ارتفاع کم به ارتفاع بیشتر می گردد.پمپ ها دارای انواع مختلفی میباشند که هر کدام برای انتقال نوع خاصی از سیالات استفاده میشود.

در ادامه به معرفی مهم ترین شاخصه های شناسایی پمپ میپردازیم که هرکدام از این شاخصه ها کمک شایانی جهت انتخاب بهترین پمپ جهت انتقال سیال مورد نظر مینماید.

دبی:

به میزان حجم آب عبوری یا قابل انتقال توسط یک پمپ در واحد زمان که غالبا واحد زمان ساعت و یا ثانیه میباشد اطلاق میگردد .دبی دارای واحد مختص به خود بوده و از واحد لیتر بر ثانیه یا متر مکعب در ساعت جهت شناسایی دبی یک پمپ استفاده میشود.

میزان انتقال دبی در یک پمپ تشابه جالبی با یک سیم برق دارد به این صورت که همانطور که با افزایش قطر سیم یا کابل میتوان جریان بیشتری را انتقال داد با افزایش قطر ورودی و خروجی یک پمپ هم میتوان حجم انتقالی یک سیال در یک سیستم را افزایش داد.

یعنی یک پمپ تا چه ارتفاعی (در شرایط استاندارد) می تواند سیال را تحت فشار بالا ببرد. برای پمپ های آب سانتریفیوژ، هد یا فشار آب بر حسب متر (m) و یا فوت (ft) بیان می شود و برای پمپ های روتاری و جابجایی مثبت فشار پمپ بر حسب بار bar و PSI و کیلو پاسکال (kpa) بیان می شود. به عبارت دیگر Head به معنای ارتفاع بوده و به اختلاف سطح اشاره دارد. برای مثال پمپی با مقدار دبی برابر Q در هر ثانیه و با ارتفاع 30 متر قادر است مقدار Q لیتر از سیال را در هر ثانیه به ارتفاع 30 متر پمپاژ کند. مقدار ارتفاع پمپاژ هر پمپ بر اساس قطر پروانه و سرعت گردش موتور پمپ محاسبه می شود و نوع سیال پمپاژ شونده حائز اهمیت نمی باشد. به عبارت دیگر در مثال فوق پمپ قادر است مقدار Q لیتر از سیال پمپاژ شونده اعم از آب صاف، نفت و یا جیوه و غیره را به ارتفاع 30 لیتر در هر ثانیه پمپاژ کند و تفاوت تنها در مقدار توان مصرفی پمپ جهت پمپاژ سیالات متفاوت می باشد.

فشار:

فشار یعنی مقدار نیروی وارد شده به واحد سطح وارد میگردد. در صورت پمپاژ مایعات، مقدار فشاری که مایع بر روی سطح زمین وارد می کند برابر است با حاصلضرب مقدار ارتفاع پمپاژ در وزن خاص مایع پمپاژ شونده.

از واحد BAR جهت شناسایی میزان فشار تولیدی پمپ ها استفاده میشود که این شاخصه نیز به عنوان دومین شاخصه اصلی و مهم پمپ ها استفاده میگردد.هر BAR  فشار برابر با انتقال 10 متر یک سیال میباشد.

توان مصرفی :

به میزان انرژی مورد نیاز یک پمپ جهت انتقال سیال توان مصرفی می گویند. به واسطه عواملی همچون اصطکاک سیال با لوله ها و یا افت های هیدرولیکی طبیعی در خود دستگاه، همواره توان خروجی پمپ کمتر از توان مصرفی ان بوده که عمدتاً کمتر از عدد یک و بصورت درصد محاسبه می شود که به این درصد راندمان پمپ گفته می شود.در صورت استفاده از سیستم های ایجاد توان متغیر همانند اینورتر و سافت استارتر میتوان توان اولیه و یا توان دائم مصرفی پمپ ها را کاهش داد.با توجه به اینکه اینورتر ها در فرکانس های مختلفی کار میکنند همین مساله باعث کاهش 30 درصدی جریان راه اندازی و همچنین 60 درصدی هنگام کارکرد میباشد.

راندمان پمپ:

به میزان بازدهی یک به نسبت توان مصرفی راندمان پمپ گفته میشود که از تقسیم خروجی پمپ بر توان مصرفی راندمان پمپ به دست می آید.راندمان پمپ به مسائل مختلفی همچون توان مصرفی پمپ،متریال ساخته شده،کیفیت متریال ،دمای محیط کارکرد،ارتفاع از سطح دریا و نوع سیال پمپاژی بستگی فرائانی دارند.بنابراین انتخاب پمپ با توجه به شرایط ذکر شده در بالا از عوامل اصلی در افزایش راندمان پمپ میباشد.

بنابراین با توجه به شاخصه های اصلی پمپ میتوان بهترین پمپ را جهت انتقال سیال مورد نظر انتخاب نمود.

انواع پمپ :

در زیر اشاره کوتاهی به انواع پمپ های قابل استفاده مینماییم

پمپ خانگی:جهت افزایش فشار آب در سیستم آبرسانی خانگی

کفکش:جهت انتقال آب های سطحی،آب رودخانه و چاههای کم عمق و موارد کشاورزی

لجنکش:جهت انتفال سیالات فاضلابی

پمپ سیرکولاتور:جهت گردش آب گرم در سیستم گرمایش خانگی و صنعتی

پمپ سانتریفیوژ:جهت انتقال طیف وسیعی از سیالات در انواع سیستم خانگی،صنعتی و کشاورزی

مونو پمپ :جهت انتقال سیالات دارای ویسکوزیته بالا در صنایع مختلف

لوب پمپ:جهت انتقال سیالات در صنایع غذایی و بهداشتی با ویسکوزیته بالا

پمپ شناور:جهت انتقال سیالات از چاه های عمیق به سطح زمین

پمپ دیافراگمی :جهت انتقال انواع اسید و سیالات قابل اشتعال

پمپ دنده ای:جهت انتقال انواع سیالات غلیظ همانند غیر و مازوت

پمپ روغن داغ:جهت انتقال روغن

پمپ بشکه کش:جهت تخلیه بشکه حاوی مواد شیمیایی و یا مواد غذایی

دوزینگ پمپ: جهت تزریق میزان مشخص یاز یک سیال درون یک سیستم یا سیال دیگر